התחדשות עירונית ברמת השרון משנה את פני השכונות
אלפי דירות חדשות משתלבות במרקם הקיים – תוך שמירה על האופי הכפרי, שטחים ירוקים ותחושת קהילה חזקה

בעשור האחרון הופכת רמת השרון לזירת נדל"ן שוקקת, כשלצד אופייה השקט והירוק – היא מאמצת בחום את מגמת ההתחדשות העירונית. בשקט ובהתמדה, מתבצעים בה שינויים משמעותיים שמשפיעים לא רק על המראה החיצוני של השכונות, אלא גם על המרקם החברתי, תחושת הקהילתיות, והרכב האוכלוסייה בעיר.
לפי נתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, רמת השרון היא אחת הערים שבהן קודמו הכי הרבה תוכניות פינוי-בינוי יחסית לגודל האוכלוסייה (כ-50 אלף איש). בעיר הוגשו עשרות בקשות לאישור, חלקן כבר קיבלו היתר וחלקן בשלבים מתקדמים של תכנון. עיריית רמת השרון עצמה אימצה מדיניות ברורה המעודדת מעבר מהתחדשות נקודתית, של בניין אחד בכל פעם, להתחדשות מתחמית רחבת היקף – מגמה שאומצה בשנים האחרונות גם על ידי מינהל התכנון הארצי.
השכונות הוותיקות עוברות מתיחת פנים
המרחבים שבהם מורגשת במיוחד תנועת ההתחדשות העירונית ברמת השרון הם השכונות הוותיקות של העיר – ובראשן נווה מגן, מורשה ונווה רסקו. מדובר בשכונות עם רקע היסטורי מובהק, תשתיות ישנות יחסית ובניינים שנבנו בשנות ה־50 וה־60 של המאה הקודמת – וכיום נמצאים בתהליך מודרניזציה מואץ. במתחמים רבים הוחלפו כבר בניינים נמוכים במגדלי מגורים חדשים, ובאחרים נמצאות התוכניות בשלבי ביצוע או אישור מתקדמים.
אחת התוכניות המרכזיות שמובילה את המגמה היא שכונת "נווה מגן החדשה", שמקדמת חברת דוניץ אלעד – אחת מחברות ההתחדשות העירונית הוותיקות והפעילות בישראל. התוכנית צפויה לא רק להוסיף דירות, אלא גם להעניק מענה קהילתי שלם לתושבים.
לדברי מיכאל לוין, סמנכ"ל התחדשות עירונית בדוניץ אלעד, השינוי בשכונת נווה מגן הוא רחב בהרבה מהבנייה עצמה. "כחלק מההתחדשות של השכונה, המתנ"ס יעבור שיפוץ וצפוי להפוך לקומפלקס רב-תכליתי שיכלול מעונות יום, מגרשי ספורט, אולם ספורט, גני ילדים, וחוגים לצעירים ולמבוגרים", הוא אומר. "זה אומר שכל המקום הזה יהפוך למאוד קהילתי ושכונתי. הכל יהיה ממש מתחת לבית: צעד וחצי ואתה בגן, במעון, בפעילויות אחר הצהריים, תרבות למבוגרים, חוג פילאטיס ויוגה או חוג גלגליות לילדים".
העיר מתחדשת – והמשפחות מגיעות
ההתחדשות העירונית מביאה איתה שינוי דמוגרפי ברור: משפחות צעירות וזוגות בתחילת דרכם מוצאים את עצמם עוברים לרמת השרון, שנהנית מסטטוס חברתי גבוה, מוסדות חינוך ותרבות איכותיים, ונגישות תחבורתית ההולכת ומשתפרת.
"רמת השרון הופכת להיות יותר צעירה, וגם יותר נגישה תחבורתית – עם כבישים וכניסות חדשות, וקו מטרו עתידי שעתיד להיכנס לעיר", מסביר לוין. "זו עיר שבה מרבית התושבים הם במעמד סוציו-אקונומי גבוה, ויש בה מוסדות תרבות מהמתקדמים בארץ, אבל ההרגשה היא עדיין של כפר ולא של עיר מתועשת – ולכן זוגות צעירים מתאהבים בה".
שומרים על האופי, גם כשבונים לגובה
אחת השאלות הגדולות שמטרידות תושבים ותיקים בערים שעוברות תהליכי פינוי-בינוי היא האם הזהות המקומית תישמר גם אחרי שהבניינים הישנים יהפכו למגדלים. ברמת השרון, נראה שהתשובה היא חיובית. "המעבר בין התחדשות בניינית להתחדשות שכונתית תופס תאוצה", אומר לוין. "בנווה מגן החדשה למשל, השכונה הולכת להשתנות ולהתפתח – אבל בלי לשנות את הדנ"א – לא של רמת השרון ולא של נווה מגן הישנה. הירוק, הפארקים, השקיפות כלפי שטח פתוח, הממשק בין ישן לחדש, בין הווילות למגדלים – כל אלה יישמרו. השכונה לא תהיה נטע זר בנוף הכפרי של השכונה, אלא תיטמע בתוך העיר כחלק אינטגרלי ובלתי נפרד ממנה, בשילוב של בנייה גבוהה ונמוכה".
תכנון שמחובר לקהילה
העירייה, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ומינהל התכנון מקפידים לוודא כי המיזמים החדשים אינם רק תוצאה של אינטרס יזמי, אלא מהווים חלק מחזון עירוני כולל. בפרסומים רשמיים מדגישה העירייה כי כל תכנון חדש עובר דרך בדיקה תשתיתית, סביבתית ותחבורתית, מתוך מטרה לשמור על איכות החיים של כלל תושבי רמת השרון גם בעידן של צמיחה עירונית.
בכך שונה המצב ברמת השרון מהתחדשות עירונית באזורים צפופים יותר במרכז הארץ, שבהם השיקולים הכלכליים דוחקים לעיתים את התכנון האורבני ההוליסטי. ברמת השרון המודל עדיין משלב בין שיקול כלכלי לתכנון שמחובר לקהילה ולמרקם החיים המקומי.
שכונות שלמות נבנות מחדש
בין המיזמים שמוזכרים בתוכניות העירוניות ניתן למצוא גם שדרוג של מערכות התחבורה, פיתוח מוקדי קהילה ותרבות, וחידוש מבני ציבור. כחלק מהתוכניות, אזורים שבהם עובר קו המטרו העתידי זוכים לתכנון מחדש שיכלול לא רק מגורים אלא גם שטחי מסחר, שבילי אופניים, תחנות קצה וחניונים.
התוצאה היא התחדשות עירונית שאינה עוסקת רק בבינוי אלא גם בבניית קהילה. לוין מדגיש כי "לבנות בניינים זה לא רק קירות ותקרה – אלא גם לדאוג לאנשים ולקהילה. ברגע שאתה יוצר מתחם שבו יש גם פעוטונים, גם גני ילדים, גם מועדון קהילתי וגם גינות ציבוריות – אתה יוצר שכונה אמיתית, ולא רק בניינים".
היעד הבא: רמת השרון 2030
עם עשרות פרויקטים בתכנון, כמה שכונות בתנופת שינוי, והבנה עירונית עמוקה לחשיבות של צמיחה אחראית – רמת השרון מתייצבת כאחת הערים הבולטות בגל ההתחדשות העירונית בישראל. האיזון שהיא מייצרת בין חדש לישן, בין צפיפות לפארק, בין תושבים ותיקים למשפחות צעירות – הוא זה שהופך אותה לעיר מבוקשת כל כך. "אנחנו מדברים על מגמה שתלך ותתעצם", מסכם לוין. "רמת השרון לא רק מתחדשת – היא עושה את זה נכון".